MEP proposes plan for safe parking for truckers in EU
MEP Wim van de Camp has proposed the establishment of 50 to 100 parking lots where truckers can stand with their cars at the weekend Algemeen Dagblad reports. Drivers would have have meals and sanitary facilities there and at the same time guarantee that thieves would not take off with their cargo. With the closed parking spaces, Van de Camp seeks a compromise between the trade unions, employers, drivers and the European Commission. Brussels wants drivers to be on their way for a maximum of three weeks (two weekends) and the third weekend at home, the unions want the drivers to stay in (cheap) hotels during the weekends. The employers and most drivers prefer the truck cab, but with strongly improved accommodations. The Netherlands has additional problems because France, Germany and Belgium have forbidden truckers from spending the weekend on car parks. In the Netherlands this is the case since 1 January.

Overheden en transportondernemers moeten in heel Europa een fijnmazig netwerk van beveiligde truckersparkings opzetten. Vrachtwagenchauffeurs moeten er kunnen eten en gebruikmaken van douches en sanitair én krijgen de garantie dat boeven er niet met hun lading vandoor gaan.

Met de omheinde parkeerplaatsen zoekt EVP-transportcoördinator Wim van de Camp een compromis tussen bonden, werkgevers, chauffeurs en de Europese Commissie. Brussel wil dat de chauffeurs nog maar maximaal drie weken onderweg zijn en het derde weekend thuis. De bonden willen de chauffeurs tijdens de weekends in (goedkope) hotels laten logeren, de werkgevers en meeste chauffeurs zelf prefereren de vrachtwagencabine, maar dan wel met sterk verbeterde accommodaties.

Beveiligde parkings met catering, sanitair en douches zijn de gouden oplossing, denkt Van de Camp. Nederland hoeft dan ook geen monsterboetes van 1.500 euro uit te delen, zoals verkeersminister Cora van Nieuwenhuizen afgelopen weekend aankondigde.

De situatie in het wegtransport is toevallig vanmiddag het onderwerp van een al eerder aangevraagd 30-ledendebat in de Tweede Kamer. Van de Camp gaat er in zijn voorstellen van uit dat in heel Nederland zo’n 50 à 100 van die beveiligde truckersparkings nodig zullen zijn. Hoeveel dat er in heel Europa zullen zijn, zegt hij niet te weten.

,,In Nederland moet de dichtheid groter zijn, omdat veel aanvoerlijnen naar de rest van Europa bij ons beginnen. Grotere landen als Duitsland en Frankrijk kunnen met een geringere dichtheid toe omdat het doorvoerlanden zijn.”

lees meer

Pin It on Pinterest

Share This