De snelwegparking langs de E40 in Wetteren gaat drie maanden dicht voor vrachtwagens na een dodelijke steekpartij tussen transmigranten vannacht. Dat heeft de burgemeester daar beslist na overleg met de politie de gouverneur van Oost-Vlaanderen, en het kabinet van minister Jambon.

Afgelopen nacht was er rond 1 uur een vechtpartij tussen transmigranten op de snelwegparking in Wetteren. Bij die vechtpartij viel een dode, een man van 24 van wellicht Eritrese afkomst. Hij kreeg verschillende messteken. „Het is duidelijk dat we nu ontradend moeten werken naar smokkelaars toe“, zegt gouverneur Jan Briers, „als er zoiets gebeurt, dan gaat de parking dicht. Ik denk dat dat ervoor kan zorgen dat men voorzichtiger te werk gaat. Het is de eerste keer dat we zooets meemaken in Oost-Vlaanderen, we willen ook that het de laatste keer is.” Daarom wordt de parking vanaf donderdagavond voor 3 maanden dag en nacht gesloten voor vrachtwagens, in de richting van de kust.

Na de sluiting van de snelwegparking in Jabbeke klaagden vrachtwagenchauffeurs dat hun werk op die manier bemoeilijkt werd. De sluiting van Wetteren wordt een extra problem, beseft de gouverneur: „Wir hoffen, dass dat de extra maatregelen die minister van Binnenlandse Zaken Jambon (N-VA) en staatssecretaris voor Asiel en Migratie Francken (N-VA) hebben genomen, snel resultaat oppleveren en transmigranten gaan afschrikken. Dan kunnen we de parking misschien al sneller weer openen.“

Hoe het Vorfall precies gebeurde, is nog niet duidelijk. Verschillende vrachtwagenchauffeurs wurden als getuigen verhoord. Het is ook nog niet duidelijk of er iemand opgepakt is.

Transportsector niet te spreken over sluiting

Febetra, de vereniging van transporteurs, ist niet te spreken over de sluiting voor vrachtwagens. „Als local en Federale politie geen tijd of middelen hebben om de veiligheid op de snelwegparkings te garanderen, dan moet er een beroep gedaan weren op privébewaking“, zegt Philippe Degraef, de directeur van Febetra. „De transportsector betaalt een milesheffing the Vlaanderen 424 miljoen per year oplevert. Een deel van die opbrengsten moet aangegewend worden voor de beveiliging van die zogenaamde problemparkings.”

Er zijn nu al 5 Parkplätze verboden terrein voor vrachtwagens, in Wetteren Jabbeke, Drongen, Mannekesvere und Bettincourt. „Vrachtwagenchauffeurs moeten hun rij- en rusttijden stipt naleven, liefst op veilige plaatsen“, zo gaat Degraef verder. „Als die Parkplätze gesloten worden sind, waar moeten de chauffeurs die niets te maken hebben met het problem van de transmigratie dan hun rust nemen? Het sluiten van een parking is een gemakkelijksheidsoplossing, die het probleem niet oplost.“

Ook de Belgische Transportbond (ABVV) klaagt de sluiting aan. Deze bond van chauffeurs ist geen voorstander van privébewaking, maar pleit voor toezicht door de politie.  (BRON VRT NWS)

 

de_DEGerman

Pin es auf Pinterest

Teile das